De Hond
Honden stammen af van de wolf en zijn dus dieren die zich graag in een groep bevinden. Mens en hond leven waarschijnlijk al 135.000 jaar samen. Inmiddels zijn door selectie meer dan 400 hondenrassen ontstaan.
Tegenwoordig worden de meeste honden gehouden als gezelschapsdier. Het is niet zo raar dat honden onze beste vrienden en populairste huisdieren zijn. Honden begrijpen onze lichaamstaal en ze leren snel onze bewegingen, wensen en behoeften in te schatten.
Een nieuwe hond
Wat heb je allemaal nodig bij een nieuwe hond en waar moet je op letten?
Een nieuwe hond in huis is geweldig! Daar wil je natuurlijk zoveel mogelijk mee doen en dingen mee leren. Let wel op dat het voor de hond in het begin allemaal zeer spannend is en hij dus snel moe is van alle indrukken. Laat je hond daarom op zijn eigen tempo wennen en ga niet de eerste dag de hele familie uitnodigen om te laten zien hoe geweldig de nieuwe hond is.
Pups mogen in het begin nog niet veel lopen. De richtlijn is ongeveer het aantal weken dat de pup oud is, is het aantal minuten wat je met de pup mag lopen.
Wat heb je nodig?
- Een plek waar hij zich terug kan trekken. Dit kan een bench met een kussen zijn of een heerlijke mand waar hij zich een beetje in kan verstoppen. Als de hond hier ligt is het het beste om hem met rust te laten, dit ziet hij als zijn eigen veilige plekje.
- Voer en waterbak. Voor honden die snel eten is het handig om een lickimat of een anti-schrokbak aan te schaffen. Hierdoor hebben ze sneller een vol gevoel en dat is beter voor de maag.
- Voeding. Vanuit de fokker of het asiel krijg je vaak wat brokken of vers vlees mee. Het is handig om dit de eerste paar weken te geven zodat niet alles nieuw is en hij niet stopt met eten.
- Halsband of tuig met een riem.
- Poepzakjes. In Nederland is het verplicht om de ontlasting van je hond op te ruimen, binnen de bebouwde kom.
- Speeltjes. Het is handig om altijd verschillende dingen voor je hond te hebben zodat jij en de hond kunnen kijken wat hij leuk vind. Zoals: Een kong, pluche beest, floss touw en een bal.
- Snacks. Zodat hij lekker kan kauwen. Vraag altijd aan een medewerker welk kauwbot het meest geschikt is voor uw hond zodat er minder kans is op verstikking of afbrekend melkgebit.
- Trainers. Kleine snoepjes of koekjes waar je de hond mee kan belonen als deze iets goeds heeft gedaan.
- Borstels.
- Ontworming, anti-vlo en anti-teek.
- Penning. Zo zien mensen sneller van wie de hond is als hij weggelopen is.
Optioneel:
- Denkspelletjes. Veel honden zijn zeer slim en worden niet snel moe. Met een denkspel put je de hond geestelijk uit waardoor deze vaak een stuk rustiger wordt.
- Plasmatjes. Dit is voor zindelijke honden natuurlijk niet nodig.
- Een lange lijn van 10 meter. Dit helpt bij het leren loslopen.
- Autogordel of een auto bench zodat bij een botsing de hond minder snel zwaargewond raakt.